Het klimaat verandert, overal in de wereld zijn protesten, bedrijven worden op het matje geroepen en overheden worden aangeklaagd door haar eigen burgers. De verandering van het klimaat heeft een interessant bijeffect. Er ontwikkeld zich een zogeheten Universal Symbol. Een gemeenschappelijk wereldbeeld, waaraan iedereen zich lijkt te onderwerpen. We gaan minder autorijden, we kopen biologisch(er), we participeren in buurttuinen, overheden ontwikkelen nieuwe wetten en bedrijven veranderen hun beleid.
We conformeren ons aan deze wetten en gedragsregels omwille van een nieuwe gemeenschappelijke toekomst, ten koste van ons – urgente economische – zelf. We staan aan het begin van deze ontwikkelingen en sceptici waarschuwen ons voor eco-fascisme.
Tegelijkertijd zijn we juist op weg naar een meer democratische samenleving. Emancipatie, participatie, inclusiviteit en dekoloniseren. Allemaal belangrijke thema’s die onze sociale agenda beheersen.
In een serie performatieve oefeningen aan de hand van de ‘ladder of citizen participation’ (Arnstein, 1969) onderzoeken we in deze workshop samen de (on)mogelijkheden de nieuwe klimaatagenda’s te koppelen aan democratische principes die niet enkel onderdeel zijn van een politieke agenda, maar inherent zijn aan elke vorm van ontwerpen van communicatie en een artistieke onderzoekspraktijk.
Referenties:
Arnstein, S.R. (1969). A ladder Of citizen participation. Journal of the American Planning Association, 35 (4), 216—224.