Shamira Raphaëla – Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable

Lezing

Shamira Raphaëla (1982) studeerde aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en is werkzaam als regisseur. Al haar werk speelt zich af in de grijze gebieden tussen goed en kwaad: “Ik maak films waarin bad guys goed kunnen zijn en vice versa, zonder de kijker een moreel kompas mee geven. Mijn films schuren en zijn vaak ongemakkelijk. Wat je in mijn films ziet, ben je zelf.”

Ze ontving afgelopen oktober tijdens het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor haar documentaire ‘De waarheid over mijn vader’ (2019). Eerder won ze onder andere de Karin de Bok talent award van de VPRO (2018) voor haar script ‘Downfall of a Superwoman’ en de prijs voor beste jeugd documentaire op het IDFA (2017) voor ‘Lenno en de Maanvis’, die ook de prijs voor beste Europese jeugdfilm won op de Berlinale.

Tijdens het Studium Generale bespreekt Shamira Raphaëla haar werk aan de hand van filmfragmenten. Daarbij blikt ze onder andere vooruit op haar nieuwe film die binnenkort uitkomt bij de VPRO met als onderwerp: extreem rechts nationalisme in Nederland.

Meld je aan!
Bekijk het volledige programma

Lezing info