Bekijk het volledige programma

Eke Rebergen – De maatschappij ‘out of order’ (VOL)

Workshop

In deze workshop ga je, samen met Eke Rebergen, diverse ontwerpen maken om onze hedendaagse maatschappij te ontregelen: de maatschappij ‘out of order’ als serieus ontwerpdoel. Niet door middel van hele tegendraadse artistieke of politieke statements: in deze workshop ga je zoeken naar een meer speelse en lichtzinnige doorbreking van de dagelijkse patronen en sociale verhoudingen.

Ingrepen in de wereld van vandaag moeten gedijen in een alomtegenwoordige stroom van data, beelden en berichten. Daar ga je dus gebruik van maken. Op basis van je eigen interesse kan je bijvoorbeeld aan de slag met een nieuw mediaplatform dat een bepaalde sociaal onderdrukte groep ineens veel invloed geeft. Of met een nieuw soort graffiti of meme die ruimte geeft aan meer radicaal sociaal commentaar. Of je maakt een slim apparaatje die continu op de achtergrond bepaalde activiteit kan monitoren om op het juiste moment in actie te komen om het dagelijks leven te saboteren. We hebben niet de tijd om het helemaal uit te werken, maar we proberen zover mogelijk te komen.

De workshop is een onderzoek naar de mogelijkheden van een meer tegendraads en radicaal soort social of critical design. Achteraf zullen we evalueren of dit een geschikte manier kan zijn om bestaand maatschappelijk onrecht of structurele sociale problemen op een creatieve manier aan te pakken.

Eke Rebergen is onderzoeker bij het lectoraat Autonoom Maken van Caradt.

Meld je aan!

Workshop info